A kukta egy speciális fedéllel ellátott főzőedény, amely lezárja a terméket, és nem teszi lehetővé a gőz felszabadulását.
A lezárt fedél rövidebb főzési időt foglal magában, de 50% -kal kevesebb energiát is használ, mint a hagyományos főzés. A párolgás minimalizálásával a nyomás alatt főzött élelmiszerek megtartják vitaminjaik és ásványi anyagaik nagy részét, de ízüket és színüket is, összehasonlítva a szokásos forrásmódszerrel. Ez a termék zöldségek, hús, gyümölcs, hal, gabonafélék vagy hüvelyesek főzésére használható.
Ez a fajta főzőedény zöldségek, hús, gyümölcs, hal, gabonafélék vagy hüvelyesek főzésére használható.
Az ételt akár 70% -kal gyorsabban főzik, mint a hagyományos főzés esetében, a kukta belsejében. Például a csicseriborsó másfél óra helyett 13 perc alatt kész, egy nagyon gyengéd steak 1,5-2 óra helyett 30 perc alatt kész, a burgonyát 45 perc helyett 10 perc alatt főzzük, és a legtöbb zöldségnek 5 percre vagy még kevesebbre van szüksége a tökéletes főzéshez.